Home » Service van Zeelandia » Bakkerstips en adviezen » Betere hechting zaden en pitten op brood

Betere hechting zaden en pitten op brood

donker meergranen.png
Zeelandia heeft een document opgesteld over koolhydraten en suikers in brood.

Brood is een bron van koolhydraten. Maar wat zijn koolhydraten precies? En betekent dit dat brood ook suiker bevat? De termen koolhydraten en suiker worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben niet dezelfde betekenis. Alle suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.
Als je dit interessant vindt, vul dan onderstaande gegevens in zodat je het document kunt downloaden.

Een decoratie met zaden en pitten geeft grootbrood extra uitstraling en extra waarde. Daarnaast versterkt het de smaak van het brood. Probleem is dat de decoratie niet altijd goed op het brood blijft zitten. Enkele tips om dit te verbeteren.

Gemiddeld gaat er al snel 20 gram decoratie op één grootbrood. Bij groffere decoraties zoals zonnebloempitten is dat maar liefst 60 gram. Zonde als die decoratie er af valt tijdens het bakproces en het snijden.

Ovex Liquide als hechtmiddel
Zeelandia adviseert om de decoratie aan te brengen met Ovex Liquide. Omdat Ovex Liquide lobberiger is dan water, hecht de decoratie veel beter aan het brood. Maar het gebruik van Ovex Liquide geeft nog méér voordelen:
• Geeft een mooie hoge glans en een diepe warme kleur aan de korst
• Ovex Liquide krakeleert niet, ook niet bij latere bake-off en opwarmen
• Kleinbrood blijft langer zacht als het afgewerkt wordt met Ovex Liquide.
Ovex Liquide zit verpakt in tetrapakken van 1 liter (12 pakken in één doos).

Tijgerpap als hechtmiddel
Andere optie is om Tijgerpap te gebruiken als hechtmiddel. Als je de pap extra dun maakt, zal het tijgermotief vrijwel niet zichtbaar zijn en de decoratie hecht dan beter aan het brood. In ieder geval veel beter dan met water.

Voor vragen hierover kunt u terecht bij de bakkerijadviseurs van Zeelandia via 0800-0367.

Lees ook: Brooddecoratie - Extra variatie en waarde in het broodschap

 

 

Document acties

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie