Claims over voedingsinformatie

donker meergranen.png
Zeelandia heeft een document opgesteld over koolhydraten en suikers in brood.

Brood is een bron van koolhydraten. Maar wat zijn koolhydraten precies? En betekent dit dat brood ook suiker bevat? De termen koolhydraten en suiker worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben niet dezelfde betekenis. Alle suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.
Als je dit interessant vindt, vul dan onderstaande gegevens in zodat je het document kunt downloaden.

Vezels

Wat is “bron van vezel”?
Het product bevat minimaal 3 g vezel per 100 gram product.

Wat is “rijk aan vezel”?
Het product bevat minimaal 6 g vezel per 100 gram product.

Wat is een “verhoogd vezelgehalte”?
Het product bevat minimaal 3 g vezel per 100 g product en 30% meer vezel dan een vergelijkbaar product.

Is "Vezelwit"  te vergelijken met volkorenbrood?
Vezelwit bevat 7,8 g vezel per 100 g brood en volkoren brood bevat 6,7 g vezel per 100 g brood (Nevo 2013/4.0). Voor Vezelwit kan de claim: “rijk aan vezel” gebruikt worden.

Welke vezelclaim mag gebruikt worden bij Prokorn Vezelfit?
Prokorn VezelFit bevat 9.4 g vezel per 100 g brood. Voor Prokorn VezelFit  mag de claim “rijk aan vezel” gebruikt worden, want Prokorn VezelFit bevat meer dan 6 g vezel per 100 g brood.
Voor Prokorn VezelFit mag ook de claim “verhoogd vezelgehalte” (of een claim van gelijke strekking) gebruikt worden,  want Prokorn VezelFit bevat minimaal 3 g vezel per 100 g brood en 30% meer vezel dan volkorenbrood. De claim is daarom uitgebreid naar “rijk aan vezel (bevat 40% meer vezels dan volkorenbrood)”. 

Welke soorten vezels zijn er?
In de Europese wetgeving is de volgende definitie voor voedingsvezel opgenomen: Koolhydraatpolymeren bestaande uit drie of meer monomere eenheden, die in de  menselijke dunne darm niet verteerd en niet opgenomen worden.  Er zijn 3 categorieën:

  1. eetbare koolhydraatpolymeren die van nature voorkomen in levensmiddelen zoals die worden geconsumeerd (bijvoorbeeld vezels in volkorenmeel en fruit);
  2. eetbare koolhydraatpolymeren die langs fysische, enzymatische of chemische weg uit grondstoffen voor levensmiddelen zijn verkregen en een gunstig fysiologisch effect hebben dat door algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens wordt gestaafd (bijvoorbeeld inuline en tarwevezel);
  3. eetbare synthetische koolhydraatpolymeren met een gunstig fysiologisch effect dat door algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens wordt gestaafd (bijvoorbeeld polydextrose).

Koolhydraten

Wat is een “verlaagd koolhydraatgehalte”?
Het product bevat minimaal 30% minder koolhydraten dan een vergelijkbaar product.

Welke claims mogen gebruikt worden voor Shape?
Shape (geproduceerd met Shapemix 75 MZ) bevat 18% koolhydraten. Dat is ruim 50% minder dan standaard meergranenbrood. Omdat Shape meer dan 30% minder koolhydraten bevat dan een meergranenbrood mag de claim “verlaagd koolhydraatgehalte” (of een claim van gelijke strekking) gebruikt worden. Zeelandia heeft de claim uitgebreid naar “verlaagd koolhydraatgehalte (bevat 50%  minder koolhydraten dan meergranenbrood)”.
Shape (geproduceerd met Shapemix 75 MZ) bevat ruim 14% vezels. Daarom mag de claim “rijk aan vezel” gebruikt worden.

Natrium en zout

Wat is “natriumarm” / “zoutarm”?
Het product bevat maximaal 0,12 gram natrium / 0.3 gram zout per 100 gram product.

Wat is een “zeer laag natriumgehalte” / “zeer laag zoutgehalte”?
Het product bevat maximaal 0,04 gram natrium / 0.1 gram zout per 100 gram product.

Wat is “natriumvrij” / “zoutloos”?
Het product bevat maximaal 0,005 gram natrium / 0.013 g zout per 100 gram product.

Wat is een “verlaagd natrium gehalte” / “verlaagd zoutgehalte”?
Het product bevat minimaal 25% minder natrium / zout dan een vergelijkbaar product.

 Wat is “geen natrium/zout toegevoegd”?
Het product bevat geen toegevoegd natrium / zout of een ingrediënt met toegevoegd natrium / zout. Het product bevat niet meer dan 0.12 gram natrium / 0.3 gram zout per 100 gram product.

Voedselovergevoeligheid

Wat is “voedselovergevoeligheid”?
Bij een voedselovergevoeligheid kan onderscheid gemaakt worden tussen voedselallergie en voedselintolerantie:

Voedselallergie: hierbij maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten die in de voeding voorkomen. Een allergische reactie vindt vrijwel direct na consumptie van het betreffende voedingsmiddel plaats. Minimale hoeveelheden kunnen al tot ernstige klachten leiden.

Voedselintolerantie: hierbij is het afweersysteem niet betrokken. De hoeveelheid van een product die klachten veroorzaakt, ligt over het algemeen hoger dan bij mensen met een voedselallergie. Een voedselintolerantie begint meestal als een subtiele, verborgen klacht en groeit geleidelijk tot een daadwerkelijke klacht. Een uitzondering hierop is de intolerantie voor gluten. Hierbij ontstaat de (vaak ernstige) reactie na consumptie van minimale hoeveelheden. Gluten moeten volledig vermeden worden.

Voedselovergevoeligheid en tarwe/gluten?

Bij tarwe allergie

  • geen tarwe (ook spelt en kamut)
  • wel andere graansoorten • geen tarwe

Bij tarwe intolerantie

  • geen tarwe
  • waarschijnlijk wel spelt, kamut
  • wel andere graansoorten

Bij gluten allergie

  • geen glutenbevattende granen (tarwe (ook spelt en kamut), gerst, haver, rogge)

Bij gluten intolerantie

  • geen glutenbevattende granen (tarwe (ook spelt en kamut), gerst, haver, rogge)

Let op: informeer altijd bij mensen die aangeven een tarweallergie te hebben welke graansoorten ze wel kunnen verdragen.

Gluten

Wat zijn “gluten”?
Gluten zijn eiwitbestanddelen die voorkomen in bepaalde graansoorten, namelijk in tarwe (ook spelt en kamut), rogge, gerst en in mindere mate in haver. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol bij de bereiding van brood.
Gluten worden door het overgrote deel van de mensen gemakkelijk verteerd. Ongeveer 1% van de Westerse bevolking lijdt aan coeliakie of gluten-intolerantie, voor hen is het noodzakelijk om glutenbevattende granen te vermijden. Gezien de grote impact van het volgen van een glutenvrij dieet is professionele begeleiding essentieel om voedingstekorten te voorkomen.

Wat is “glutenvrij”?
Het product bevat maximaal 20 mg/kg gluten.

Wat is “met een zeer laag glutengehalte”?
Het product bevat maximaal 100 mg/kg gluten.
Er gelden strenge regels voor het gebruik van de claim “met een zeer laag glutengehalte.

Spelt

Is “speltbrood” geschikt voor mensen met een “glutenallergie”?
Nee, spelt bevat net als tarwe, rogge, gerst en kamut gluten. Consumptie van speltbrood kan zorgen voor beschadiging van het dunne darmslijmvlies.

Is “speltbrood” geschikt voor mensen met een “glutenintolerantie”?
Nee, spelt bevat net als tarwe, rogge, gerst en kamut gluten. Consumptie van speltbrood kan zorgen voor beschadiging van het dunne darmslijmvlies.

Is “speltbrood” geschikt voor mensen met een “tarweallergie”?
Nee, spelt is familie van de tarweplant en daarom niet geschikt voor mensen met een tarweallergie.

Is “speltbrood” geschikt voor mensen met een “tarwe-intolerantie”?
Mensen met een tarwe-intolerantie kunnen speltbrood waarschijnlijk wel goed verdragen, omdat het afweersysteem niet betrokken is.

Let op: omdat in reguliere bakkerijen de kans groot is op kruisbesmetting met tarwe of glutenbevattende grondstoffen, is het belangrijk de klant hiervan op de hoogte te brengen.

Lactose / koemelkeiwit

Wat is “koemelkeiwitvrij”?
Anders van voor glutenvrij is er voor “koemelkeiwitvrij” geen drempelwaarde vastgesteld. Daarom kan deze claim niet worden gebruikt. 

Wat is “lactosevrij”?
Anders van voor glutenvrij is er voor “lactosevrij” geen drempelwaarde vastgesteld. Daarom kan deze claim niet worden gebruikt

Wat is “lactose-intolerantie”?
Bij personen met een “lactose-intolerantie” kan lactose niet volledig worden verteerd omdat het enzym dat hiervoor verantwoordelijk is te weinig wordt aangemaakt. Dit geeft echter lang niet altijd klachten, meestal is het niet nodig om lactose volledig te mijden.
Bij personen die wel klachten hebben wordt in overleg met arts en diëtist de hoeveelheid lactose in voeding beperkt.

Wat is “galactosemie”?
Galactosemie is een erfelijke, levenslange stofwisselingsziekte. Bij consumptie van lactose komen er stoffen vrij die organen kunnen beschadigen. Lactose moet volledig vermeden worden.

Clean Label en E-nummer vrij

Wat betekent “clean label”?
Er is geen wettelijke definitie voor clean label.
Een veel gebruikte definitie bij MKB: er worden geen E-nummers (additieven) vermeld in de ingrediëntendeclaratie van het eindproduct. Het Zeelandia product kan wel E-nummers bevatten die geen functie meer hebben in het eindproduct en daarom niet vermeld hoeven te worden op het etiket.

Wat betekent “E-nummer vrij”? 
Er is geen wettelijke definitie voor E-nummer vrij. 
Algemeen: het Zeelandia product bevat geen E-nummers.

L-cysteïne

Wat is “L-cysteïne”?
L-cysteïne is één van de twintig van nature voorkomende aminozuren. In brood- en banketproducten wordt deze gebruikt als meelverbetermiddel E920, welke een veilig en Europees goedgekeurd additief is. L-cysteïne is ook van nature aanwezig in de tarwekorrel.

Waar wordt “L-cysteïne” van gemaakt?
L-cysteïne is een klein onderdeel (aminozuur) van een eiwit. L-cysteïne kan op verschillende manieren worden verkregen: het kan worden geproduceerd uit suikers, maar ook worden geïsoleerd uit dierlijke eiwitten, welke afkomstig kunnen zijn van veren of haren.

Wat is de oorsprong van de “L-cysteïne” in de producten van Zeelandia?
De L-cysteïne die in de producten van Zeelandia wordt gebruikt, is gemaakt via fermentatie van suikers afkomstig van cassave en maïs. Het is dus gemaakt met plantaardige grondstoffen en niet van dierlijke oorsprong.

Mocht u nog aanvullende vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met Zeelandia: afdeling product information & legislation via 0800 0367

Document acties
PRINT

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie