Home » Service van Zeelandia » Voedingsinformatie » Informatie over EKO-producten (biologisch) » Biologisch brood: samenstelling en productie

Biologisch brood: samenstelling en productie

De lijst van toegelaten ingrediënten van niet-agrarische oorsprong omvat een beperkt aantal levensmiddelenadditieven, aroma's (niet in brood), water, zout, enzymen en mineralen. In biologisch brood is als emulgator uitsluitend lecithine toegestaan.
donker meergranen.png
Zeelandia heeft een document opgesteld over koolhydraten en suikers in brood.

Brood is een bron van koolhydraten. Maar wat zijn koolhydraten precies? En betekent dit dat brood ook suiker bevat? De termen koolhydraten en suiker worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben niet dezelfde betekenis. Alle suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.
Als je dit interessant vindt, vul dan onderstaande gegevens in zodat je het document kunt downloaden.

Enzymen kunnen worden toegepast mits ze niet afkomstig zijn van genetisch gemodificeerde micro-organismen. Gist gebruikt voor de productie van biologisch brood mag niet genetisch gemodificeerd zijn. Omdat gist een micro-organisme is en geen landbouwproduct kan het als zodanig geen keurmerk hebben. Broodzout, verrijkt met jodium, mag gebruikt worden. Zout heeft geen keurmerk. Daarnaast is er ook een lijst van technische hulpstoffen die mogen worden gebruikt voor de bereiding van biologische producten.

Vanaf 7 november 2016 mogen alleen biologische plantaardige oliën en biologische plantaardige was als plaatsmeermiddel, losmiddel of anti-schuimmiddel worden gebruikt. Het betreft verordening EU/673/2016. Dit is een wijziging op verordening EU 834/2007 en verordening 889/2008.

Om biologisch brood te kunnen bakken moet de productiemethode in de bakkerij gecertificeerd zijn. Om gecertificeerd te kunnen worden moet voldaan worden aan regels voor het gescheiden houden van biologische en niet-biologische producten. Er moet gebruik gemaakt worden van meel of bloem en broodverbetermiddelen, of van broodmixen, van biologische oorsprong met een Biologisch certificaat. Certificatie gebeurt door Skal.

Biologisch brood moet voorzien zijn van van een EU-logo op de verpakking, of, bij onverpakt brood, van een EKO-ouwel. Om met biologische productie te kunnen beginnen moet altijd eerst contact worden opgenomen met Skal. Voordat de productiemethode gecertificeerd is mogen geen biologische producten worden gemaakt die als zodanig in de handel worden gebracht.

Biologische bakkerijproducten, andere dan brood

Naast biologisch brood kunnen ook andere biologische bakkerijproducten worden gemaakt. In principe gelden er dezelfde regels als voor biologisch brood, zowel voor de ingrediënten als voor de productiewijze. Veel banketproducten zijn meer complex van samenstelling dan brood waardoor het moeilijker kan zijn om aan de eisen van biologische productie te kunnen voldoen.

Document acties

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie