Home » Service van Zeelandia » Voedingsinformatie » Informatie over etiketteringswetgeving » Implementatie nieuwe etiketteringswetgeving

Implementatie nieuwe etiketteringswetgeving

donker meergranen.png
Zeelandia heeft een document opgesteld over koolhydraten en suikers in brood.

Brood is een bron van koolhydraten. Maar wat zijn koolhydraten precies? En betekent dit dat brood ook suiker bevat? De termen koolhydraten en suiker worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben niet dezelfde betekenis. Alle suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.
Als je dit interessant vindt, vul dan onderstaande gegevens in zodat je het document kunt downloaden.

Handleiding implementatie nieuwe etiketteringswetgeving Verordening 1169/2011/EG: verstrekking van voedselinformatie aan consumenten 

Inleiding
Vanaf 13 december 2014 wijzigt de Europese etiketteringswetgeving en moeten ondernemers zich houden aan de nieuwe regels uit de voedselinformatie verordening (Verordening 1169/2011/EG: verstrekking van voedselinformatie aan consumenten). Vanaf die datum moeten niet alleen alle etiketten voldoen aan de nieuwe eisen, maar ook productinformatie in brochures, websites en webshops. In deze handleiding zijn de belangrijkste wijzigingen opgenomen.

1.     Minimale lettergrootte
Alle verplichte informatie moet in een minimale lettergrootte van 1,2 mm worden afgedrukt op het etiket. De grootte van een letter wordt bepaald aan de hand van de hoogte van de letter x. Voor verpakkingen die kleiner zijn dan 80 cm2 geldt een aantal uitzonderingen. Naast de eis met betrekking tot de minimale lettergrootte moet de verplichte informatie duidelijk zichtbaar en goed leesbaar zijn.

 2.     Benadrukken van allergenen in de ingrediëntendeclaratie
Allergenen moeten worden benadrukt in de ingrediëntendeclaratie. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld in hoofdletters, vetgedrukt of in een andere kleur moeten worden weergegeven. Zeelandia zal per 1 juli 2014 allergenen in hoofdletters vermelden: TARWEbloem, lactose [MELK]. Nieuw is dat álle allergene ingrediënten vermeld moeten worden in de ingrediëntendeclaratie. Dit betekent dat allergenen meerdere keren voor kunnen komen op het etiket: TARWEbloem, volkorenTARWEmeel, TARWEzemelen, zuurdeegpoeder [TARWE], enzym [TARWE]. Als technische hulpstoffen of dragerstoffen met allergenen gebruikt worden moeten deze ook worden opgenomen in de ingrediëntendeclaratie: enzym [TARWE]. Het is voldoende om alleen het ingrediënt te benadrukken: TARWEbloem, maar het hele ingrediënt mag ook: TARWEBLOEM.

3.     Allergenen en niet voorverpakte producten
Ook voor niet voorverpakte producten moet allergene informatie verstrekt worden. Dit betekent dat van alle producten in de bakkerij allergene informatie beschikbaar moet zijn. Deze informatie mag mondeling aan consumenten worden verstrekt, maar moet wel schriftelijk of elektronisch beschikbaar zijn voor het personeel en de controlerende instanties. 

4.     Voedingswaarde informatie
Vanaf 13 december 2014 wijzigt de volgorde en de inhoud van de voedingswaarde declaratie. De voedingswaarde moet als volgt vermeld worden: energie, vet, waarvan verzadigd, koolhydraten, waarvan suiker, eiwit en zout. De hoeveelheid zout wordt berekend door de hoeveelheid natrium te vermenigvuldigen met 2.5. Er geldt een uitzondering voor producten die op dit moment nog geen voedingswaarde vermelding op de verpakking hebben. Voor deze producten geldt de verplichte voedingswaarde vermelding vanaf 13 december 2016.   

5.     Plantaardige olie en plantaardig vet
Bij plantaardige oliën en vetten moet de bron (bijvoorbeeld palm, soja, raap) vermeld worden in de ingrediëntendeclaratie en geharde olie of vet moet gewijzigd worden in gedeeltelijk gehard of volledig gehard olie of vet: plantaardige olie (geheel gehard) (palm), plantaardige olie (raap, palm), plantaardige olie (gedeeltelijk gehard) (palm). Bij dierlijke oliën en vetten hoeft de bron niet vermeld te worden, wel moet aangegeven worden of het vet gedeeltelijk gehard of volledig gehard is.   

6.     Vermelding adresgegevens
In Nederland was het toegestaan om alleen de bedrijfs- en plaatsnaam te vermelden op de verpakking. Vanaf 13 december 2014 vervalt deze nationale uitzondering en moet ook de straatnaam vermeld worden. Het is toegestaan om in plaats van de straatnaam het postbusnummer of antwoordnummer te vermelden.

7.     Verkoop op afstand
Bij verkoop op afstand moet alle verplichte informatie voor aankoop beschikbaar gesteld worden. Dit betekent dat wanneer consumenten producten via een website kunnen bestellen, ze toegang moeten hebben tot alle verplichte informatie. De houdbaarheidsdatum en lotcode zijn hierin uitgezonderd. 

Nieuwe etiketteringswetgeving en Zeelandia
Zeelandia is anderhalf jaar geleden gestart met de voorbereidingen voor de implementatie van de nieuwe etiketteringswetgeving op het productinformatieblad en het etiket. In december 2013 is de declaratie van geharde oliën en vetten gewijzigd in geheel gehard of gedeeltelijk gehard. Ook wordt de voedingswaarde volgens de nieuwe volgorde en inhoud vermeld. Omdat allergenen moeten worden geaccentueerd in de ingrediëntendeclaratie, zullen deze vanaf 1 juli 2014 in hoofdletters worden weergegeven.
Zeelandia is sinds 2006 aangesloten bij SpecsPlaza, de ingrediëntendatabank voor de bakkerijketen. Alle aangesloten leveranciers hebben afgesproken dat productinformatie per 1 juni 2014 volgens de nieuwe regels beschikbaar zal zijn. De Zeelandia specificaties in SpecsPlaza voldoen hier inmiddels aan!
Bovenstaande informatie is geen volledige uiteenzetting van de nieuwe etiketteringswetgeving, alleen de belangrijkste wijzigingen zijn opgenomen. De informatie is met de beschikbare vakkennis geformuleerd, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Voor vragen over dit onderwerp is de afdeling Productinformatie u graag behulpzaam: productinformatie@zeelandia.nl.

Document acties

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie