Home » Service van Zeelandia » Knowhow van Zeelandia » Aanpassing Warenwetbesluit Meel en brood op komst

Aanpassing Warenwetbesluit Meel en brood op komst

donker meergranen.png
Zeelandia heeft een document opgesteld over koolhydraten en suikers in brood.

Brood is een bron van koolhydraten. Maar wat zijn koolhydraten precies? En betekent dit dat brood ook suiker bevat? De termen koolhydraten en suiker worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben niet dezelfde betekenis. Alle suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.
Als je dit interessant vindt, vul dan onderstaande gegevens in zodat je het document kunt downloaden.

Ruim een jaar geleden heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de bakkerij branche uitgenodigd voor een gesprek over Warenwetbesluit Meel en brood. Omdat de gemiddelde Nederlander nog steeds teveel zout binnen krijgt wil het ministerie van VWS ervoor zorgen dat alles wat door de consument als brood wordt gezien aan de (verlaagde) zoutnorm voldoet. Daarnaast ziet het ministerie van VWS dit als een mooi moment om het Warenwetbesluit te actualiseren.

Het afgelopen jaar hebben er daarom gesprekken plaatsgevonden met de verschillende branche organisaties: Nebafa (vertegenwoordigd door Zeelandia), NBC, NVB, NBOV, VBZ en het Ministerie van VWS. Tijdens deze bijeenkomsten is er gesproken over de aanpassing van de definitie van brood zodat alle broodproducten aan de zoutnorm moeten voldoen. Daarnaast is gekeken welke verouderde gereserveerde aanduidingen uit het Warenwetbesluit geschrapt kunnen worden, denk hierbij aan namen als fluit en dubbelde kadet.

Maar naast het aanpassen van de definitie van brood en het actualiseren van het Warenwetbesluit Meel en brood wil de bakkerij branche nog een stapje verder gaan. Ze wil onderzoeken of er, door aanpassingen in de wetgeving of via andere afspraken, mogelijkheden zijn om het consumentenvertrouwen in brood te versterken. Zo wordt onderzocht of nieuwe definities voor bijvoorbeeld speltbrood, meergranenbrood en krenten- en rozijnenbollen opgesteld kunnen worden. Met deze definities wil de bakkerij branche haar producten zo transparant mogelijk aan de consument aanbieden. Zeelandia is voorstander van deze werkwijzen want transparantie richting afnemers staat bij ons centraal.

De bakkerijsector en het ministerie van VWS streven ernaar de wijzigingen per 1 juli 2016 in werking te kunnen laten treden met een overgangsperiode van een jaar.

Zeelandia, november 2015

 

Document acties

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie