Home » Service van Zeelandia » Voedingsinformatie » Informatie over etiketteringswetgeving » Veelgestelde vragen over de nieuwe etikettering

Veelgestelde vragen over de nieuwe etikettering

donker meergranen.png
Zeelandia heeft een document opgesteld over koolhydraten en suikers in brood.

Brood is een bron van koolhydraten. Maar wat zijn koolhydraten precies? En betekent dit dat brood ook suiker bevat? De termen koolhydraten en suiker worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben niet dezelfde betekenis. Alle suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.
Als je dit interessant vindt, vul dan onderstaande gegevens in zodat je het document kunt downloaden.

Zeelandia heeft in het najaar van 2014 drie KICK middagen georganiseerd in het land. KICK staat voor Kennis Inspiratie Creatie Klassen; bakkers en medewerkers gingen een middag terug naar de klas.

Een van de lesprogramma’s was de workshop “nieuwe etikettering”. Hierin stonden de wijzigingen door de voedselinformatie verordening centraal. Vanaf 13 december 2014 wijzigt de Europese etiketteringswetgeving en moeten ondernemers zich houden aan de nieuwe regels uit deze verordening (Verordening 1169/2011/EU: verstrekking van voedselinformatie aan consumenten).

Hieronder vindt u een overzicht van de meestgestelde vragen tijdens de workshop: 

 1. Mogen allergenen extra opgesomd worden onder de ingrediëntendeclaratie (de zogenaamde allergenenbox)?
  Het is verplicht om allergenen in de ingrediënten declaratie in een afwijkende typografie te vermelden, bijvoorbeeld vet gedrukt, in hoofdletters of onderstreept. Of allergenen aanvullend onder de ingrediënten declaratie opgesomd mogen worden is nog niet helemaal duidelijk. Hierover wordt nog overleg gevoerd in Brussel door de Europese Commissie.
 2. Wat zijn de 14 wettelijke allergenen?
  De volgende allergenen zijn in Verordening 1169/2011/EU opgenomen:
  Glutenbevattende granen: tarwe (inclusief spelt en kamut), rogge, gerst, haver; schaaldieren; eieren; vis; pinda’s (aardnoten); soja; melk (inclusief lactose); noten: amandelen,  hazelnoten, walnoten, casewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten; selderij; mosterd; sesamzaad; sulfiet (in concentraties van meer dan 10 mg/kg); lupine en weekdieren.
 3. Moeten allergenen die meerdere keren voorkomen in een product, telkens in afwijkende typografie weergegeven worden?
  Alle allergenen, onafhankelijk van hoe vaak ze voorkomen, moeten in afwijkende typografie vermeld worden. Het gaat hier om allergenen die aanwezig zijn via receptuur. Dit kan betekenen dat een allergeen meerdere keren in bijvoorbeeld hoofdletters vermeld moet worden. Bijvoorbeeld TARWEbloem, TARWEzetmeel, aroma [TARWE].
 4. Moeten bonbons die op verzoek van de klant worden verpakt, volledig geëtiketteerd worden?
  Het gaat in dit geval om niet-voorverpakte producten die op verzoek van de klant worden verpakt in bijvoorbeeld een doosje; deze hoeven niet volledig geëtiketteerd te worden. Nieuw is dat informatie over allergenen verstrekt moet kunnen worden.
 5. Moet brood wat voorverpakt aan de supermarkt geleverd wordt volledig geëtiketteerd worden?
  Omdat het brood voorverpakt wordt verkocht (het wordt niet op verzoek van de klant of als werkvoorraad verpakt) moet het volledig geëtiketteerd worden.
 6. Welke informatie moet beschikbaar zijn als producten via een kraam te koop worden aangeboden?
  Voor niet-voorverpakte producten is nieuw dat informatie over allergenen verstrekt moet kunnen worden. Voorverpakte producten moeten volledig geëtiketteerd worden. Er gelden dan ook dezelfde regels voor verkoop via een winkel en verkoop via kraam.
 7. Voor niet-voorverpakte producten moet informatie over allergenen kunnen worden verstrekt. Is een website voldoende als bron van informatie over allergenen?
  Een website is voldoende als deze in de winkel toegankelijk is voor de klant, of wanneer de website beschikbaar is voor het personeel zodat informatie over allergenen mondeling verstrekt kan worden. Aanvullend moet in de winkel duidelijk aangegeven worden (bijvoorbeeld op een bord) waar informatie over allergenen verstrekt wordt: via personeel, computer in de winkel, schapkaart, etc.
 8. Is het voldoende als informatie over allergenen in de kassa is opgenomen?
  De kassa kan door het personeel gebruikt worden om informatie over allergenen mondeling aan klanten te verstrekken. Aanvullend moet in de winkel aangegeven worden dat de klant zich tot het personeel kan wenden voor informatie over allergenen. Voor personeel en controlerende instanties moet meer uitgebreide informatie schriftelijk of elektronisch beschikbaar zijn (zoals receptuur, specificaties).
 9. Is het voldoende als informatie over allergenen via een schapkaart gegeven wordt?
  Dit is voldoende om de klant te informeren. Aanvullend moet in de winkel aangegeven worden dat de klant informatie over allergenen op de schapkaart kan vinden. Voor personeel en controlerende instanties moet meer uitgebreide informatie schriftelijk of elektronisch beschikbaar zijn (zoals receptuur, specificaties).
 10. Voor verpakkingen waarvan het grootste oppervlakte gelijk of groter is dan 80 cm2 geldt een minimale lettergrootte van 1.2 mm (x-hoogte). Moet de letter x opgemeten worden als kleine letter of als hoofdletter?
  Deze afmeting geldt voor de kleine letter x.
 11. Komt een lettergrootte van 1.2 mm overeen met een pointsize van 12?
  Dit komt niet overeen. Over het algemeen geeft een pointsize van 12 een grotere letter dan 1.2 mm maar dit is afhankelijk van het gekozen lettertype.
 12. Zijn er eisen aan de grootte van het etiket?
  Er zijn geen eisen aan de grootte van het etiket. De minimale lettergrootte wordt bepaald aan de hand van het grootste oppervlakte van een verpakking. Alle wettelijk verplichte informatie moet op deze zijde van de  verpakking worden vermeld. Wanneer niet alle informatie op het etiket past zal voor een groter exemplaar gekozen moeten worden.
 13. Waar kunt u actuele informatie vinden van Zeelandia producten?
  De specificaties van onze standaard producten vindt u op onze website: www.zeelandia.nl. Daarnaast is Zeelandia aangesloten bij SpecsPlaza, de ingrediënten databank voor de bakkerijketen. De specificaties van Zeelandia zijn via SpecsPlaza beschikbaar volgens de nieuwe etiketteringsregels. Specificaties kunnen ook opgevraagd worden via de afdeling productinformatie: productinformatie@zeelandia.nl, 0111 419000 of 0800 0367 (gratis).
 14. Wat kunt u nog meer vinden over dit onderwerp op de website van Zeelandia?
  Via www.zeelandia.nl/service/voedings-informatie/etiketteringswetgeving vindt u:
 • aanvullende informatie over de belangrijkste wijzigingen uit de productinformatie verordening (1169/2011/EU);
 • instructies om tot een warenwettelijk juiste ingrediëntendeclaratie, voedingswaarde en allergenen overzicht te komen;
 • een uitgewerkt voorbeeld om tot een warenwettelijk juiste ingrediënten declaratie te komen, inclusief allergenen informatie;
 • een overzicht van de 14 wettelijke allergenen inclusief de uitzonderingen.

 KLIK HIER VOOR EEN PRINTVERSIE VAN DE MEESTGESTELDE VRAGEN

 Zierikzee, 20-11-2014

Document acties

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie