Etikettering van consumentenproducten

donker meergranen.png
Zeelandia heeft een document opgesteld over koolhydraten en suikers in brood.

Brood is een bron van koolhydraten. Maar wat zijn koolhydraten precies? En betekent dit dat brood ook suiker bevat? De termen koolhydraten en suiker worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben niet dezelfde betekenis. Alle suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.
Als je dit interessant vindt, vul dan onderstaande gegevens in zodat je het document kunt downloaden.

Deels wordt dit veroorzaakt door principiële of ethische bezwaren, deels door onzekerheid over mogelijke risico's, maar voor een belangrijk deel ook door onduidelijkheid over het nut of de noodzaak van bepaalde vormen van genetische modificatie.

Om de consument te informeren over de aanwezigheid van bestanddelen uit genetisch gemodificeerde soja, maïs, raapzaad of katoen zijn er speciale etiketteringsregels. Deze zijn vastgelegd in de EU-verordening EG nr. 1829/2003 en 1830/2003.

Wanneer een ingrediënt in een voedingsmiddel afkomstig is van genetisch gemodificeerde soja, maïs, raapzaad of katoen moet in de ingrediëntendeclaratie de aanduiding "genetisch gemodificeerd" gebruikt worden.

Enzymen worden beschouwd als proceshulpstoffen en niet als voedingsmiddelen-ingrediënten. Daarom worden enzymen niet opgenomen in de ingrediëntendeclaratie en zijn er ook geen specifieke etiketteringseisen voor enzymen die geproduceerd zijn met behulp van genetisch gemodificeerde micro-organismen.

Document acties

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie