Toepassing van genetische modificatie

donker meergranen.png
Zeelandia heeft een document opgesteld over koolhydraten en suikers in brood.

Brood is een bron van koolhydraten. Maar wat zijn koolhydraten precies? En betekent dit dat brood ook suiker bevat? De termen koolhydraten en suiker worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben niet dezelfde betekenis. Alle suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.
Als je dit interessant vindt, vul dan onderstaande gegevens in zodat je het document kunt downloaden.


  • Sojaplanten zijn vrijwel ongevoelig gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup Ready 
  • Maïsplanten zijn zodanig veranderd dat ze resistent zijn tegen bepaalde insecten.
  • Raapzaad en katoen zijn resistent gemaakt tegen bepaalde onkruidbestrijdingsmiddelen.

Ingrediënten uit soja, maïs, raapzaad en katoen komen ook voor in bakkerijgrondstoffen (bijvoorbeeld sojameel, soja-olie, soja-lecithine, maïszetmeel, dextrose uit maïs, raapolie, verdikkingsmiddel E466 uit katoen).

Wereldwijd wordt veel onderzoek verricht naar genetische modificatie van andere plantensoorten die als bron kunnen dienen voor voedingsmiddeleningrediënten zoals suikerbieten, aardappelen en zonnebloemen. In de Europese Unie is voor gebruik in menselijke voeding alleen genetische modificatie van soja, maïs, raapzaad en katoen toegestaan.

Genetische modificatie wordt behalve bij planten ook toegepast bij de productie van enzymen. Enzymen worden gewonnen uit micro-organismen, meestal schimmels en bacteriën. Deze micro-organismen worden soms gemodificeerd met genen uit andere micro-organismen om een hogere productiesnelheid te realiseren of om een zuiverder enzympreparaat te kunnen maken.

De enzymen zijn zelf niet gemodificeerd, alleen het micro-organisme waaruit het enzym verkregen is. Ook bakkerij-enzymen kunnen op deze wijze geproduceerd zijn.

Document acties

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie