Exakt Ambacht.


"Versere bite, ook na een dag of twee"

Marc van Hulten

Zacht kleinbrood dat vrijdag of zaterdag over de toonbank gaat, smaakt ook op zondag op de ontbijttafel of maandag in de lunchtrommel nog vers. Dat is de meerwaarde van de vernieuwde Exakt Ambacht 15%, het broodverbetermiddel waarmee Zeelandia malsheid opnieuw een stap verder brengt.   Hij noemt zichzelf een echte Zeelandia-bakker. Marc van Hulten heeft zijn gemengde bakkersbedrijf in Moergestel, waar een paar generaties voor hem al sinds 1882 de inwoners van het kleine dorp voorzagen van brood, koekwerk en gebak. Als het gaat om zacht kleinbrood, dan gaat het bijna alleen over puntbroodjes; om een of andere reden zijn de ronde broodjes van oudsher nauwelijks gevraagd. Ook van oudsher is het gebruik binnen Bakkerij van Hulten van Exakt Ambacht, de allrounder onder de kleinbroodpoeders die zich ongekend breed laat inzetten dankzij de tolerante verwerkingseigenschappen. Zowel in het ambachtelijke proces als over de kleinbroodstraat. Langere malsheid
“De ‘oude’ Exakt Ambacht was al een goed product”, vertelt Marc van Hulten. Niet alleen zacht kleinbrood, maar ook de traditionele Brabantse bolus maakt hij met deze broodverbeteraar van Zeelandia. Voor zichzelf, voor zijn broer Jan ongebakken diepvriespuntbroodjes die in het nabijgelegen Diessen onder dezelfde familienaam ook een bakkerij heeft, en producten voor diverse horecaklanten die de laatste jaren steeds meer lunchgasten ontvangen. Dus toen een proefbakker van Zeelandia belde of hij mocht komen draaien met de nieuwe Exakt Ambacht, reageerde Marc met enige verwondering. Na de tests zag hij echter wel welk voordeel de upgrade meebracht. “De verwerking en bakeigenschappen zijn onveranderd. Maar Zeelandia heeft bij een product dat eigenlijk al perfect was, toch nog de malsheid op de langere termijn verder weten te verbeteren.”
Verse bite blijft
Samen met de proefbakker verwerkte Marc zowel het oude als nieuwe recept, en bakte de volgende dag van beide een plaat af. “Omdat ik machinaal verwerk gaat het deeg vanuit kneder na een korte rust direct de kopmachine, en vervolgens ongebakken de diepvries in. In feite gebruik ik de diepvries en remkast om nog een stukje meer ontwikkeling te krijgen. Bovendien kan ik op deze manier heel specifieke aantallen afbakken, is er ’s morgens minder tijd nodig en zijn alle kleinbroodsoorten op tijd klaar.” Bij de smaaktests direct na het afbakken scoorden beide recepturen even goed. “We sneden elke dag later een nieuw puntje door, en toen was het verschil duidelijk: bij de verbeterde Exakt Ambacht is de bite na een dag of anderhalf, twee nog net zo vers. Daarmee geef ik mijn klanten een extra reden om een ambachtelijke product te kopen.”