Energiecrisis_580x395.jpg

Tips van collega's.

Henk Bos sr. (Maarsbergen): van vijf naar vier ovens

“De hele nacht een oven minder laten aanstaan, dat hebben we alvast in gang gezet. Van vijf naar vier ovens levert overigens nauwelijks productieproblemen op. We draaien iets langzamer, en daardoor zijn we misschien een half uurtje langer bezig. We beleveren alleen het derde kanaal, en door een tekort aan personeel hadden we daarvan al een deel van de afzet moeten afstoten. Namelijk drie in plaats van de oorspronkelijke vijf routes. Begin januari 2023 loopt ons energiecontract af. We hopen dat we, afhankelijk van de hulp die het kabinet het mkb biedt, dan niet nog meer maatregelen hoeven te nemen.”

Maurice Ebbers (Terborg): maandag dicht en propaangas

“Wij hebben besloten om op maandag niet meer te bakken en de winkel dicht te houden. Dat was toch al de minste dag van de week. De remrijkast draai ik dan overigens wel zelf vol op m’n dooie gemak. Deze stap bespaart een dag gas plus de inzet van een banketbakker en winkeldame. Samen levert dat ongeveer € 15.000,- per jaar op, dat ik goed kan gebruiken voor de energierekening. Ook ben ik bezig om met propaangas te gaan bakken, met een tank aan huis. Dat is heel goedkoop. De kans is best groot dat ik dat voor elkaar krijg, ook in de bebouwde kom. Zo zoek ik altijd wat wél kan.”

Martin Voorthuizen (Ederveen): slimmer afbakken

“We hebben al eerder het bakken in twee productieruimtes verschoven naar één productielocatie. Daar zijn de ovens immers toch al warm. Recent slaan we ook het grootste gedeelte van de dagproductie van banket op. Zanddeegproducten en korstproducten kunnen uitstekend een halve dag in de koelcel staan. ’s Nachts is er altijd wel een moment dat een van de vier ovens een half uur of drie kwartier leeg staat in afwachting van de volgende charge. Natuurlijk moet je wel eenzelfde temperatuur of aflopende temperatuur goed plannen.”

Inspiratie nodig zodat ook jij de hoge energieprijs te lijf kunt gaan? Zeelandia heeft suggesties voor een slim ovenplan. Neem contact op met je accountmanager.