Werken bij Werken bij

Zeelandia's
eigen
bedrijfsschool

Onze eigen bedrijfsschool

Elk bedrijf strijdt op de arbeidsmarkt voor goed gekwalificeerd personeel. Zeelandia heeft daar een oplossing voor: een eigen bedrijfsschool beginnen. Nieuwe medewerkers doorlopen een werkplekopleiding die begint op dag één. Wanneer ze alle modules succesvol afronden, krijgen ze de kans om door te leren en hun mbo-diploma (niveau 3 of 4) te halen. 

Het belangrijkste ingrediënt, voor ieder bedrijf, is het personeel. Bij Zeelandia weten we dat als geen ander. De goede sfeer binnen ons familiebedrijf, is de reden dat medewerkers graag lang in dienst blijven. Evenwel bereiken ervaren medewerkers hun welverdiende pensioendatum. Het risico bestaat dat kennis en kunde mee gaat met pensioen. Ook nieuwe medewerkers hebben bagage nodig om hun werk goed te kunnen doen.

Een lerende organisatie
Zeelandia wil een lerende organisatie zijn. Een bedrijf waar iedereen het vanzelfsprekend vindt om te leren, zowel formeel als van elkaar. Om deze wens waar te maken, besloot onze directie dat het tijd werd voor een eigen bedrijfsopleiding. Een allesomvattende structuur die de aanwezige kennis zal borgen, een inwerkstructuur zou vastleggen en waar het direct zichtbaar is wie op welke werkplek inzetbaar is.

Paulusse bedrijfsopleidingen werd gevraagd om deze opleiding te ontwikkelen. Op het terrein van Zeelandia staan verschillende fabrieken met ieder een apart proces. Voor iedere fabriek is een eigen opleiding gemaakt. De gekozen methodiek werd werkplek opleiden (WPO). Een methode waarbij medewerkers zelfstandig op hun werkplek leren. Iedere nieuwe medewerker kan vanaf dag 1 starten met leren op zijn werkplek. Wat hij leert, kan hij direct in de praktijk toepassen. De beste krachten op de werkvloer zijn mentor geworden. Zij begeleiden nieuwe medewerkers op de werkvloer en nemen toetsen af.  Door de structuur van de opleiding en de mentorentraining, kunnen zij hun collega’s snel en eenduidig inwerken. Een complete werkplekopleiding bij Zeelandia duurt een tot twee jaar, afhankelijk van de complexiteit van de werkplek. Daarna is een medewerker echt expert op zijn werkplek.

Behaal je mbo diploma tot Vakexpert voeding en technologie

Alle werkplekken en taken in de productie bij Zeelandia zijn ingeschaald op mbo-niveau 3 of 4. Sommige medewerkers hebben al een mbo-opleiding op zak. Anderen hebben hun kennis en kunde door werkplek opleiden (WPO) verkregen. Om medewerkers na het behalen van hun WPO-certificaat de kans te geven een mbo-diploma te halen, is de hulp van Yuverta ingeschakeld. Samen met Paulusse bedrijfsopleidingen is per WPO-opleiding bekeken wat de inhoud hiervan is en wat er nog nodig is om een volwaardig mbo diploma tot Vakexpert voeding en technologie te krijgen.

Met deze maatwerkopleiding kunnen medewerkers in een half jaar nu niveau 3 en in een heel jaar hun niveau 4 opleiding halen. De opleiding is volledig verzorgd in het bedrijf, zodat alle informatie niet alleen naadloos aansloot op de werkplekopleidingen, maar ook direct toepasbaar is op de werkplek van de deelnemers. De eerste deelnemers hebben inmiddels hun opleiding succesvol afgerond.

Zeelandia's eigen bedrijfsschool