Actueel Actueel

Tijdperk
zonder
titaniumdioxide

Zeelandia is klaar voor een tijdperk zonder titaniumdioxide

Recent heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om titaniumdioxide (E171) te verwijderen van de lijst van toegestane additieven in de EU.

Titaniumdioxide (TiO2) is een natuurlijk voorkomend oxide van titanium, afkomstig van mineralen. Het wordt gebruikt in veel goederen, zoals tandpasta en hygiëne- en farmaceutische producten. Titaniumdioxide wordt ook vaak gebruikt in de voedselindustrie als additief (E171) vanwege zijn kleur en ondoorzichtige eigenschappen. In bakkerijen wordt het bijvoorbeeld in bakkerijvullingen op waterbasis, instant custardmixen en diverse witte bedekkingen gebruikt.

In de afgelopen jaren is het gebruik van E171 in voedselproducten echter een onderwerp van discussie geworden. In de Europese Unie wordt titaniumdioxide met ingang van 7 februari 2022 verwijderd van de toegestane lijst van kleurstoffen in voedingsmiddelen en vanaf 7 augustus is er een volledig verbod op productie met titaniumdioxide. Producten die tot en met 7 augustus 2022 zijn geproduceerd mogen nog wel verkocht worden zolang de voorraad strekt, tot de aangegeven houdbaarheidsdatum.

Daarom neemt Zeelandia de volgende maatregelen:

  • Zeelandia heeft daar waar mogelijk de receptuur aangepast en de titaniumdioxide verwijderd uit de samenstelling.
  • Vanaf 1 januari 2022 verwerkt Zeelandia geen titaniumdioxide meer in haar producten om zo aan de wetgeving te kunnen voldoen. Producten waarin E171 wordt toegepast zijn: rolfondant, witte marsepein, Fudge Neutraal en Fruitful Orange Cream.
  • Als gevolg:
    - producten waar titaandioxide uit verwijderd is, zullen een iets minder heldere kleur wit hebben, maar alle andere producteigenschappen blijven ongewijzigd.
    - de witte marsepein (4432917 Maro 1:3 Rol Wit) zal gesaneerd worden. Alternatieven zijn 4433066 Rolfondant (witte uitrolbare coating, zonder amandelsmaak of -afbeet) of 4432911 Maro 1:3 Rol (naturel amandelmarsepein).

Als je vragen hebt over dit onderwerp, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@zeelandia.nl

Tijdperk zonder titaniumdioxide